|
Tweet |
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye’nin İngiltere’den 20, Katar ve Umman’dan 12’şer adet olmak üzere toplam 44 Eurofighter Typhoon savaş uçağı almayı planladığını açıkladı. Uçakların teslimatının yeni yıl başında başlaması bekleniyor.
Eurofighter Typhoon, hava üstünlüğü ve kara saldırı görevlerinde görev alabilen çok maksatlı bir savaş uçağıdır. Uçak, havadan havaya ve havadan yüzeye görevlerin yanı sıra; havadan keşif, elektronik savaş, bombardıman, düşman hava savunmasını bastırma ve yakın hava desteği görevlerini de yerine getirebiliyor.
Yapı: Delta kanatlı, tek veya çift kişilik versiyonlar
Motor: 2 × Eurojet EJ200 turbofan
Uzunluk/Genişlik: 15,96 m / 10,95 m
Boş Ağırlık/Kalkış Ağırlığı: 11 ton / 23,5 ton
Hız: Saatte 2.495 km
Menzil: 2.900 km (hava ikmali olmadan)
İrtifa: 16.765 metre
Uçak, çok gelişmiş silah ve radar sistemleri ile donatıldı:
27 mm Mauser BK-27 top
Kanat altı ve gövdede 13 silah istasyonu
AIM-120 Amraam, Meteor, IRIS-T, Asraam gibi havadan havaya füzeler
Paveway lazer güdümlü bombalar, Storm Shadow, Brimstone, JDAM gibi havadan yere mühimmatlar
Gemisavar füzeler ve radar gizliliği sağlayan kompozit gövde
AESA ve Captor-E radar
Infrared arama ve takip sistemi
HMD hedef sistemi ve NATO uyumlu veri bağlantısı
Gelişmiş elektronik harp ve karşı önlem sistemleri
Bakan Güler, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer arasında imzalanan işbirliği anlaşmasının ardından, uçakların teslimatının planlandığını ve Türk Hava Kuvvetleri’ni güçlendireceğini belirtti.