Bugun...
SON DAKİKA

Corona pandemisinde gecikmeli kira ödemeleri

 Tarih: 26-09-2020 19:09:00
Sabri Kamiloğlu

Corona pandemisinde yaşanan kira ödemelerinde aksamalar kimi kiracı için hukuki sorunları ve hatta mahkeme davalarını beraberinde getirmektedir.

 

Bu anlamda Federal Almanya devletinin sağladığı hukuki düzenlemeler büyük önem arz ediyor.

 

Federal Almanya medeni kanununda açıklamalar kısmında yapılan bir değişiklikle (Art. 240 § 2 Abs. 1 EGBGB) Covid-19 pandemisinden dolayı ödeme sıkıntısı yaşayan kiracılar için kanuni bir olanak sunulmuş olup, 2020 yılının Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında aksayan kira ödemelerinden dolayı ev sahiplerine tanınan kira sözleşmesini fesh etme imkanı kısıtlanmıştır.

 

Bu imkandan faydalanmak için kira ödemesindeki gecikme veya sorunların pandemiden kaynaklandığını ispat etme şartı getirilmiştir.

 

Peki kiracı olarak yaşadığınız finansman sıkıntılarını nasıl ispatlaya bilirsiniz?

 

Hanau sulh mahkemesinin 31 Temmuz 2020 verdiği karar ile fesih yasağından (‚Kündigungsverbot‘) kiracıların açıklamak zorunda olduğu durum ve kriterler ele alınmıştır.
 

Buna göre kiracıların evvela detaylı ve somut bir şekilde sebep göstermesi gerekmektedir. Ödeme gecikmesinin corona pandemisi ile direk alakalı olduğunun kanıtlanması zorunludur.

 

Açıklamaların yeterli olması halinde ve kira gecikmesi sebep ilişkisinin anlaşılır ve mantıklı bir şekilde açıklanması halinde -ve sadece bu durumda- kiracıya kanunen öngörülen ispat kolaylığı uygulanır (Madde 252 BGB).

 

Kanuni olanaklardan faydalanmak için kriterlerin ve zorunlu açıklamaların mutlak surette dikkate alınması gerekmektedir. Aksi takdirde ev sahipleri kira ödemelerindeki herhangi bir gecikmeden dolayı, şartların oluşması halinde, sözleşmenin iptalini isteyebilirler.


Federal Almanya hükümeti, pandemi sebebiyle kanunun öngördüğü kiracıları koruma süresini uzatma imkanını kullanmamış olup, üst kısımda belirtilen hususlar sadece içerisinde bulunduğumuz yılın Nisan, Mayıs ve Haziran kiraları için geçerlidir.▪

 

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI