Bugun...
SON DAKİKA

Diş hekimini seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

 Tarih: 24-03-2021 21:20:00
Deniz Savran

Değerli Okurlar,

- [ ] Dental Turizm hakkında sizleri bilgilendirmek amacıyla kaleme aldığım ilk yazımın oldukça ilgi görmesi beni bu noktadaki yazılarıma devam etmem konusunda motive etti. Çünkü gördüm ki bu alanda sayısız reklam yapılmasının yanında doğru hasta bilgilendirmesi ve hastanın yaşayacağı deneyimler konusunda bilgi oldukça eksik. Siz değerli danışanlara kalacağınız lüks oteller, gezme-görme imkanı bulacağınız koylar, tedavinizin ne kadar kısa bir sürede biteceği uzun uzadıya anlatılıyor. Sahip olacağınız muhteşem gülüş hakkında gerçekçi olmayan vaatler veriliyor. Ancak sürekli güncellenen araştırmalar ve benim kendi gözlemlerim de gösteriyor ki hastalar mağduriyet yaşayacağında ne yapacakları konusunda sorun yaşıyorlar. Peki tüm bu bahsettiğimiz olumsuzluklarla karşılaşmamak için nelere dikkat etmeliyiz?

 

Öncelikle görüştüğünüz kişinin bir diş hekimi olduğundan emin olmalısınız. Özellikle de yurtdışından gelen hastaların tedavileri konusunda tecrübeli bir diş hekimi olmalı. Aynı şekilde ödeme yaptığınız kişi diş hekimi olmalı, aracı olmamalıdır. Böylece ileride bir problem yaşadığınızda tekrardan diş hekimi ile görüşebilir, hekimden fikir alabilir ve çözüme daha rahat ulaşabilirsiniz. Hekim olmadığı halde kendini hekim gibi tanıtan kişilerin vaatlerine güvenerek tedaviye başlanılmamalı, bu tür kişilere ödeme yapılmamalıdır.

 

İkinci olarak fiyat konusunda uyarı yapmak istiyorum. Bu hususta her sene Türkiye Diş Hekimleri Birliği (www.tdb.org.tr) tarafından yayınlanan güncel fiyat listesi göz önünde bulundurulmalı. Ülkemizdeki diş hekimleri bu listeyi baz alarak kendi tedavi ücretlerini belirlerler. Liste fiyatının çok altında olan tedavilere güvenmeyin, mutlaka fiyat karşılaştırmanızı yapın. Piyasanın çok altında fiyat aldığınızda malzeme ve hizmet kalitesinin düşük olacağını unutmayınız.

 

Üçüncü önemli nokta ise doğru planlama ve tedavilerin yapıldığından emin olunması. Hekim ile muhattap olmanız ne kadar önemli ise hekiminizin size güven vermesi ve size doğru etik çerçevede bir tedavi planı sunması da o kadar önemli. Tedavi planınızı hekiminiz ile detaylıca konuşun. Mutlaka panoromik röntgeniniz üzerinde tedavinizin size açıklanmasını isteyin ve yapılan işlemlerin nedeninin, sıralamasının, süresinin size belirtilmesini talep edin. Tedavi planınızı baştan bilin ve kendinizi hem zaman açısından hem de psikolojik açıdan tedaviye hazırlayın.


Dördüncü olarak da ağız sağlığı konusunda gelişebilecek problemlerin sadece hekime bağlı olmadığını unutmayınız. Hastanın ağız sağlığı ve  medikal durumu da yapılan protezlerin ömrüne etki eder. Ancak bir problem yaşadığınızda hekiminize ulaşılabilir iseniz o protezde yaşanan problemler düzeltilebilir. Unutmayın, bir diş hekiminin işi hastası kapıdan çıktığı an bitmez. Oluşabilecek bütün komplikasyonlar için hasta gelecekte hekimini yeniden ziyaret edebilmelidir. Aynı zamanda artık sizin diş hekiminizdir. Bu güveni alabildiğinize emin oldıktan sonra tedaviye başlayın. Kendinizi hekim ve ekibine emanet edebilirsiniz.

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI