Bugun...
SON DAKİKA

Eğitimdeki başarı uykudan geçiyor

Uzmanların belirttiği ölçüde uyuyan çocuklar, okulda daha başarılı oluyor. Sağlıklı bir uyku düzeni oluşturmak için ebeveynlere birkaç iş düşüyor
facebook-paylas
 Tarih: 30-08-2018 18:17:09

Eğitimdeki başarı uykudan geçiyor

Çocukların beslenme ve uyku düzenleri, okul başarılarını direkt etkiliyor. İyi bir uykunun eğitim performansı açısından çok önemli olduğunu bildiren Uzman Pedagog Gülçin Çetin Aşkın, “Okul başarısı düşük çocuklarda uyku bozukluğu ihtimali çok yüksek. İlkokul öncesi çocukların günde 11-13 saat, ilk ve orta öğrenimdeki çocukların ise 10 -11 saat uyumaları gerekir” dedi. “Araştırmalar, uykuları yetersiz olan çocukların, okuma, yazma ve matematik problemleri çözme becerilerinin bozulduğunu ve sağlıklı akranlarına göre daha düşük notlar aldığını açıkça gösteriyor” bilgisini veren Aşkın, evde uyku düzenini kuramayan ailelerin bir an önce harekete geçmelerini önerdi.

 

BEYİN HAZIRLIK YAPIYOR

Uykunun, vücudumuzun değil, beynimiz için şart olduğunu belirten Gülçin Çetin Aşkın, “Aslında beyin uyku sırasında dinlenmez, dışarıdan değil, vücuttan ve kendi içinden kaynaklanan verileri işleyerek uyanıkken olduğu kadar çok çalışır. İnsanın en verimli şekilde iş görmesi için hazırlık yapar. Beyin bu gerekli işlemlerin çoğunu uyku sırasında gerçekleştirir” dedi. Ebeveynlerin uyku saatleri konusunda tatlı-sert bir disiplin içinde olmaları gerektiğini vurgulayan Aşkın, inatlaşmanın stres hormonlarının salgılanmasına ve çocuğun uyarılmasına yol açarak, uyumasına engel olacağını da hatırlattı.

 

SAĞLIKLI BİR UYKU DÜZENİ KURMAK İÇİN

- Çocukları her sabah aynı saatte uyandırarak “biyolojik saat” oluşturun.

- Uykudan 1-1,5 saat önce ılık süt içirin.

- Yatak odasının sessiz, karanlık ve 23-24 derece olmasına özen gösterin.

- En geç saat 22.00’de uykuya geçilmesini sağlayın.

- Uyku öncesi çocukların hareketliliğini artırmayın ve sakin oyunlar seçin.

- Uykudan 1-1,5 saat önce duş aldırın.

- Yatmadan önce yoğun bilgisayar oyunları ve aksiyon içerikli filmlerden kaçının.

Etiketler Uyku

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  DİĞER YAŞAM Haberleri
  HABER ARŞİVİ
  HAVA DURUMU
GAZETEMİZ
  NAMAZ VAKİTLERİ
  HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI