|
Tweet |
Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Ukrayna'ya verecekleri yeni yardımlarla, ABD'nin Ukrayna'ya sağladığı destek kaybını telafi etmeyi amaçladıklarını açıkladı. Pistorius, Berlin'de Ukraynalı mevkidaşı Rüstem Umerov ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya karşı yürütülen savaşın dördüncü yılına girdiğine dikkat çekti ve ABD'nin Ukrayna'ya verdiği desteği bir süreliğine kesmesinin, şu anda kararlılıkla durdukları bu dönemin önemini arttırdığını belirtti.
Yeni Destek Paketleri ve Finansman
Pistorius, bu süreçte ABD'nin yardımlarının geçici olarak iptal edilmesinin ardından, Almanya'nın kendi desteğini artırma planlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Almanya, Ukrayna'ya 2023 yılı için 4 milyar avroluk bir destek sağlamayı öngörürken, başka yardımlar için 3 milyar avroluk bir ek paket hazırlığındadır. Bu yeni finansman, Ukrayna'ya yeni silah sistemlerinin gönderilmesine olanak tanıyabilir.
Pistorius ayrıca, Almanya'nın savunma harcamalarını artırmayı ve Avrupa güvenliği için daha fazla yatırım yapmayı planladıklarını ifade etti. Almanya, İngiltere Savunma Bakanı John Healey ile birlikte Ukrayna Temas Grubu'nu eş lider olarak sürdürme kararı aldıklarını duyurdu. Bu grubun, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Polonya savunma bakanları arasında işbirliği ve koordinasyon sağlamayı amaçladığını belirtti.
Ukrayna'nın Gelecek İhtiyaçları
Ukraynalı Bakan Rüstem Umerov da, görüşme sırasında Ukrayna'nın 2025 yılı itibariyle ihtiyaç duyacağı savunma ekipmanları ve Almanya'nın nasıl katkı sağlayabileceği konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti. Umerov, iki ülke arasındaki savunma işbirliğini sürdürme taahhüdünü yineledi ve Ukrayna'nın kapasitesini artırmayı amaçladıklarını ifade etti.
Almanya, Ukrayna'nın savaştaki mücadelesine kararlılıkla devam etmesini sağlamak amacıyla yeni desteklerle ABD'nin kaybını telafi etmeye ve Ukrayna'nın güçlü bir konumda kalabilmesi için aktif bir şekilde yardım etmeye devam edeceğini belirtti.