|
Tweet |
Almanya’nın ana muhalefet partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı Friedrich Merz, aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi ile herhangi bir işbirliği yapmayacağını açıkladı. Merz, Baden-Württemberg eyaletinin Künzelsau kentindeki toplantısında yaptığı konuşmada, Almanya’nın sol veya sağ popülizme sürüklenmesini istemediğini belirterek, “Bu parti ile herhangi bir şekilde işbirliği için görüşme yapmayacağım” dedi.
Merz, Almanya’daki demokratik partilerin ülkenin sorunlarıyla başa çıkamaması durumunda, diğer Avrupa ülkelerindeki gibi tehlikeli gelişmelerin yaşanabileceği uyarısında bulundu. AfD’ye oy verilmesi konusunda ise, “AfD’ye oy verdikten sonra öfkenizi ifade edebilirsiniz, ancak bunun ertesi günü hiçbir etkisi olmayacaktır” ifadelerini kullandı.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise Merz’in AfD ile işbirliği yapmayacağı açıklamasını desteklediğini belirterek, “Aşırı sağcı partilerle hiçbir zaman ve hiçbir yerde işbirliği yapılmamalı” dedi. Scholz, Avusturya’daki Özgürlük Partisi (FPÖ) ile yapılan koalisyon örneğini vererek, Almanya’da buna benzer bir durumun olmaması gerektiğini vurguladı.
Merz’in, geçtiğimiz günlerde Aschaffenburg kentinde gerçekleşen ve iki kişinin hayatını kaybettiği bıçaklı saldırı sonrasında göç politikasını sertleştirme isteğini dile getirmesi, AfD ile işbirliği yapacağına dair spekülasyonlara yol açmıştı. Ancak Merz, sağ ya da sol bakmadan, Meclis’e sunacağı önergelerin lehinde oy kullanmayı çağırarak, siyasi perspektifinden sapmadığını belirtti.