beylikdüzü escort beylikdüzü escort bayan beylikdüzü escort istanbul escort beylikdüzü escort beylikdüzü escort bayan beylikdüzü escort hava durumu betturkey beylikdüzü escort
Bugun...
SON DAKİKA

Alman kiliselerinden ortak çağrı: İsrail'e silah ihracatı yapılmamalı

Almanya’da Protestan ve Katolik kiliseleri tarafından kurulan Kilise ve Kalkınma Ortak Konferansı (GKKE), Alman hükümetine İsrail’e silah ihracatı yapmaması çağrısında bulundu.
facebook-paylas
 Tarih: 18-12-2025 11:23:25

GKKE’den Alman hükümetine çağrı

Almanya’da Kiliselerarası Adalet, Barış ve Yaratılışın Korunması Konferansı (GKKE) Eş Başkanları Karl Jüsten ve Anne Gidion, başkent Berlin’de düzenlenen basın toplantısında “29. Silah İhracatı Raporu”nu kamuoyuyla paylaştı.

Toplantıda konuşan Katolik Kilisesi temsilcisi Karl Jüsten, GKKE olarak Alman hükümetine İsrail’e yönelik silah ihracatının yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulunduklarını açıkladı. Jüsten, son derece kırılgan bir ateşkes ortamının bulunduğunu belirterek, Gazze Şeridi’nde kullanılabilecek silahların, bölgedeki durum yeterli istikrar kazanana ve bu silahların uluslararası insani hukukun ağır ihlallerinde kullanılma riski ortadan kalkana kadar İsrail’e teslim edilmemesi gerektiğini söyledi.

“Karar erken alındı” eleştirisi

Alman hükümetinin, İsrail’e yönelik silah ihracatını askıya alma kararını ateşkesin ardından kaldırdığına dikkat çeken Jüsten, bu adımı erken bir karar olarak değerlendirdiklerini ifade etti.

Bu yaklaşımın sürdürülmesi hâlinde Alman hükümetinin hem kendi ilkelerine hem de Avrupa değerlerine bağlı kalmış olacağını vurgulayan Jüsten, İsrail’in Gazze Şeridi’nde yürüttüğü askeri operasyonların özellikle sivillere yönelik uygulamalar açısından birçok yönüyle uluslararası insani hukukun gereklilikleriyle bağdaşmadığını savundu.

Hindistan’a silah ihracatına da tepki

Basın toplantısında söz alan Protestan Kilisesi temsilcisi Anne Gidion ise Alman hükümetinin Hindistan’a silah ihracatını kolaylaştırma yönündeki planlarını eleştirdi.

Gidion, bu adımın Hindistan’ı Rusya’dan uzaklaştıracağı yönündeki beklentilerin gerçekçi görünmediğini belirterek, söz konusu yaklaşımın uluslararası normların aşınmasına yol açma riski taşıdığını söyledi. GKKE olarak Hindistan’a yönelik silah ihracat prosedürlerinin serbestleştirilmesine karşı olduklarını vurgulayan Gidion, tüm başvuruların Avrupa Birliği kriterlerine göre sıkı şekilde incelenmesi gerektiğini ifade etti.

Şeffaflık vurgusu

GKKE Çalışma Grubu Başkanı Max Mutschler de Alman hükümetine silah ihracatı konusunda çağrıda bulundu. Mutschler, karar süreçlerinde dış, ekonomik ve güvenlik politikası çıkarlarının üzerinde insan hakları, demokrasi ve barışın önceliklendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Mutschler ayrıca, Alman hükümetinin Ukrayna’ya yapılan silah ihracatına ilişkin listeyi yayımlama kararından vazgeçmesini şeffaflık açısından üzücü bulduklarını söyledi. Güvenlik gerekçeleriyle listenin yayımlanmamasının anlaşılabilir olabileceğini belirten Mutschler, bunun kamuoyuna karşı şeffaflığa hizmet etmediğini ifade etti.

Silah ihracatı kısıtlamaları

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, 8 Ağustos’ta Gazze Şeridi’nde kullanılabilecek silahların ihracatına onay verilmesini durdurarak kısıtlama getirmişti.

Söz konusu kısıtlamalar, 24 Kasım’da ateşkes ve bölgedeki son diplomatik gelişmeler gerekçe gösterilerek kaldırılmıştı. GKKE’nin açıklamaları, bu kararın Almanya’da yeniden tartışmaya açılmasına neden oldu.

 

 

Etiketler

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
  HABER ARŞİVİ
  HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI