|
Tweet |
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başekonomisti Philip Lane, Frankfurt’ta düzenlenen 2025 WE_ARE_IN Makroekonomi ve Finans Konferansı’nda Avro Bölgesi bankalarını uyardı. Lane, dolar finansmanının kesilmesi durumunda bankaların baskı altına girebileceğini ve ekonomiye sağlanan kredilerin kısıtlanabileceğini ifade etti.
Lane, ABD Hazine menkul kıymetlerindeki satışlar ve doların zayıflaması gibi faktörlerin Avro Bölgesi bankalarının dolar cinsi likit varlıklara güvenini zorlaştırdığını belirtti. Ayrıca, bilanço dışı riskler ve dalgalı finansman birleşiminin ani değişiklikler karşısında bankaları savunmasız bırakabileceğini vurguladı.
Başekonomist Lane, ECB'nin faiz politikasının ekonomiye iletiminde genel olarak sorunsuz işlediğini ve aktarım gücünün veriye bağlı olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Öte yandan, ECB, Haziran 2024’ten bu yana 8 kez düşürdüğü mevduat faizini Temmuz ve Eylül aylarında sabit tutmuş, şu anda yüzde 2 seviyesinde bulunuyor.
ECB’nin 30 Ekim’deki Para Politikası Kurulu toplantısı, yatırımcıların odağında. Bankanın, enflasyon hedefi olan yüzde 2 seviyesine yaklaşması nedeniyle faizleri sabit tutması bekleniyor. Ağustos ayında yüzde 2,1 olan yıllık enflasyon, Eylül’de yüzde 2,2’ye yükselmişti.