![]() |
Tweet |
Steinmeier, “Zayıf donanımlı bir Almanya bugün Avrupa için güçlü donanımlı bir Almanya’dan daha büyük bir tehdittir. Tüm müttefiklerin bu gerçeğe ulaştığını düşünüyorum. Biz Almanlar için bunu kabul etmek zor, ancak tarihimiz nedeniyle nedenini anlayacağınızı umuyorum” dedi.
Yeni Alman hükümetinin en önemli görevinin, Alman ordusunu güçlendirmek olduğunu vurgulayan Steinmeier, orduyu savaş yürütmek için değil, savaşları önlemek ve diplomasiyi daha inandırıcı kılmak için güçlendirmek gerektiğini belirtti.
Konuşmasında iki duygu taşıdığını ifade eden Steinmeier, bunların “minnettarlık” ve “aciliyet” olduğunu belirtti. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı sürdürdüğü savaşın ciddiyeti ve ABD’nin Avrupa üzerindeki baskısı göz önünde bulundurulduğunda, Almanya’ya tarihi bir sorumluluk düştüğünü dile getirdi.
Steinmeier, Almanya’nın Ukrayna’ya desteğini sürdüreceğini, NATO planlarına bağlı kalacağını ve ülkesinin Avrupa’daki konvansiyonel savunmanın belkemiği olması için çalışacağını söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Avrupa’ya savaşı geri getirdiğini söyleyen Steinmeier, “Putin Avrupa’nın güvenlik mimarisini harabeye çevirdi. Almanya artık sadece bütünün bir parçası olmamalı; bütünü savunmalı, hatta öne çıkmalıdır” dedi.
NATO’nun güçlü kalması gerektiğini belirten Steinmeier, ittifakın hem Avrupa hem de Kuzey Amerika kanadının eşit derecede güçlü olması gerektiğini vurguladı: “Eminim ki bu ittifak, Atlantik’in her iki yakası için de vazgeçilmez bir değer taşıyor. Almanya, hem askeri güç hem de siyasi bilgelik anlamında üzerine düşeni yapmaya hazır.”