Bugun...
SON DAKİKA

Kira sözleşmelerinde dikkat edilecek hususlar

 Tarih: 18-08-2018 15:53:00
Sabri Kamiloğlu

Kira sözlemeleri imzalamadan önce dikkatle incelenmesi gereken önemli bir belgedir; zira bu sözleme, kira ilişkisinin tüm ayrıntılarını düzenler ve içeriği - geçerli olduğu takdirde - taraflar için hukuki açıdan bağlayıcıdır. Dolaysıyla kira sözlemesi imzalamadan evvel, ana kiranın, ek giderlerin ve ödenecek depozitin miktar gibi tüm önemli ayrıntılar hakkında geni bilgi almanız, ayrca üzerinde anlaşmaya vardığınız her konunun yazılı olarak sözle meye eklenmesi üzerinde ivedilikle durulması gerekir, zira sözlü anlamalar delil yetersizliğinden dolay sonradan çou kez uyuşmazlıklara yol açabilmektedir.

Depozito ve maddi pürüzler:
Ev sahibi kiracıdan teminat olarak bir depozito ("Mietkaution") talep edebilir. Daireden çıkarken daireyi kiracı olarak kötü bir durumda bırakırsanız, bu depozitoyla tamiratların masrafların ödeyebilir, ya da kiracı olarak kirayı düzenli olarak ödemezseniz, ev sahibi eksik kalan kiralar buradan tedarik edebilir. Depozitonun toplam bu anlamda en fazla üç aylık net kira (yan masraflar hariç kira tutar) ile kısıtlanmıştır.
Kiralanan konutlardaki pürüzlerin giderilmesi kiracıların en doğal hakkıdır. Ev sahibi kira hukukuna göre kusurlar (‚Mietmängel') gidermekle mükelleftir. Kirac olarak dikkat edilecek husus, yeni bir daireye taşındığınızda evdeki durumu ve olası kusurlar teslim tutana ile sabitlemek olmalıdır, çünkü imzanızla dairenin size teslim edildiği sırada bulunduğu durumu tasdik etmi bulunuyorsunuz.
Bu nedenle teslim tutanan çok dikkatli bir şekilde okumanız önemle tavsiye olunur, zira ev sahibiniz daha sonra baz pürüz ve eksikliklerden dolay sizi kiracı olarak sorumlu tutabilir.

İşletme Giderleri:
Kiracı iseniz ikamet edilen mekanlar için ödenen kiranın yan sra, yılda genel olarak bir kez hesaplanan – sıkça yan veya ek masraflar (‚Nebenkosten/ Betriebskosten') olarak anlan – iletme giderlerini de karşılamanız gerekmektedir.
Bu masrafların arasında örneğin kalorifer ve su giderlerinin yan sra kanalizasyon ya da çevre temizlik giderleri de bulunur. Ek giderler, sadece açıkça kararlaştırılmış olduğu hallerde, ana kira (‚Kaltmiete') ile birlikte ödenmesi gerekir. Bu sebepten ötürü senelik ek giderler faturasının dikkatlice kontrol edilmesi önemle tavsiye olunur, zira faturada baz giderlerin belirtilmiş olması, bu giderleri hukuki açdan üstlenmeniz gerektiği anlamna gelmez. Alman ek giderler talimatnamesine göre (‚Betriebskostenverordnung') konutlarda hangi ek giderlerin kiracılara yüklenebileceği açıkça belirtilmiştir. Ev sahiplerinin ad geçen talimatnamede sıralanan ek giderlerin d- nda kiracıdan ek gider talep etmesi hukuka aykırıdır, dolaysıyla kiracılar sene sonunda fazla ödenmiş olduğu anlalan ek giderleri ev sahiplerinden geri isteme hakkına sahiptirler.
Alman hukukuna göre ek giderler faturasının yıllık olarak düzenlenmesi ve baz alnan kira ve kullanm süresinin bitiminden en geç 12 ay içinde kiracılara yazl olarak bildirilmesi zorunludur. Aksi takdirde (istisnai durumlar hariç) ek giderler faturasını karlama zorunluluğu ortadan kalkar. Bundan dolay ek giderler faturasının detaylı şekilde kontrol edilmesi gerekmektedir.

Nereden detaylı bilgi alabilirim?
Kira sözlemeleri ile ilgili konularda gayrimenkul veya kira hukukunda uzman Avukatlardan yardm alabilirsiniz. Hukuk sigortanızın ('Rechtsschutzversicherung') olması halinde dan manlk ücretleri sigortanız tarafndan üstlenilir.
Ayrca kira ve kiraya bal ek giderler konusunda bulunduğunuz kent, belediye veya ilçe idareleri ile size en yakn kiracılar koruma derneklerinden ayr ntl bilgi edinebilirsiniz. Bunun yannda Alman kiracılar koruma derneğinin (‚Deutscher Mieterbund e.V.') internet sayfasında (bkz: www.dmb.de) kapsamlı bilgi mevcuttur.

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI